• by:
 • June 11th, 2019
 • Category: qrm

Software op maat


Hoe je sneller produceert in je bedrijf dankzij software op maat

software op maat

Software op maat

Hoe je sneller produceert in je bedrijf dankzij software op maat

11/06/2019

In eerdere artikels bespraken we al hoe Quick Response Manufacturing (QRM) voor productiebedrijven heel wat snelheidswinst betekent. Vaak vraagt het wel een grondige reorganisatie en een mentaliteitswijziging in het bedrijf. Dankzij QRM-software op maat gaat de overgang vlotter. Maar ook in bedrijven waar de QRM-methode al gebruikt wordt, betekent de software een meerwaarde. Lieven Van Nuffel geeft meer toelichting bij de maatwerksoftware van 3rd Wave.

Wanneer een standaardoplossing niet volstaat

“Elk bedrijf is uniek en verdient software op maat. Zeker in de ‘high mix, low volume’-markt zijn er geen standaardoplossingen. Met onze maatwerksoftware onderscheiden we ons ook van andere producenten van bedrijfssoftware. Een traditioneel ERP-pakket is gebaseerd op boekhoudkundige software. Aangezien boekhouding in grote mate gestandaardiseerd is, gaat die ERP ook uit van standaardprocessen. De ontwikkelaars van zulke software vragen hun klanten vervolgens om zich aan te passen aan hun software. Hoe flexibel ze ook beloven te zijn, als je niet volgens een van de standaarden werkt, val je uit de boot.”

Een totaaloplossing voor je productiebedrijf

3rd Wave gaat omgekeerd te werk: er is slechts een beperkt aandeel gestandaardiseerd. Het grootste deel van hun softwarepakket is op maat van je bedrijf gemaakt en bevat alleen de toepassingen die je nodig hebt.
"In eerste instantie maken we een grondige analyse van de noden in je bedrijf. We bewerken onze standaardfuncties zodat ze op maat van de klant werken. Klanten beschikken bovendien altijd over de nieuwste versie van de software, dus moeten zich niet bezighouden met versiebeheer. De software willen we hier blijven maken en ontwikkelen, om de hoogste kwaliteit te garanderen.”

Van eigen ERP tot QRM-software

Lieven bespreekt vervolgens de geschiedenis van de 3rd Wave-software. “Tien jaar geleden begonnen we van nul af aan een ERP voor productieomgevingen te maken – daar waar traditionele ERP-systemen vaak een heel ouderwetse onderbouw hebben. Daarna leerden we Rayan Suri, de theoreticus achter QRM, kennen. We besloten zijn QRM-principes in software te gieten. Die software zorgt voor doorlooptijdverkorting en geeft inzicht in je productieproces en de productiestappen. Je weet waarmee je op welk moment bezig bent voor welke klant. Hij zorgt ervoor dat je klanten niet moeten wachten. Hij zorgt ervoor dat je leider in je niche wordt omdat je sneller produceert dan de concurrentie. Je kunt excelleren in je vak door kortere looptijden.”

Softwaremodules voor elk ERP

De maatwerksoftware van 3rd Wave bevat een drietal modules die bovenop elk bestaand ERP geplaatst kunnen worden:
 • MCT
  De MCT-module toont op een grafische manier de processtroom van een product als doorlooptijd en maakt zichtbaar waar er zich verbeteringsstappen bevinden.
 • Real Time Capaciteitsmonitor
  De Real Time Capaciteitsmonitor verifieert of er voldoende capaciteit is voor een gevraagde opdracht. Zo kun je op een gefundeerde manier antwoorden geven op vragen van klanten over levertijden en capaciteit.
 • Digitale POLCA
  Een werkorderuitvoeringsysteem dat er dynamisch voor zorgt dat de flow binnen de productie geoptimaliseerd blijft.

Aangezien 3rd Wave reeds zijn eigen ERP ontwikkelde, heeft het bedrijf complete knowhow over ERP-systemen. Vanuit die kennis leveren ze een systeem dat volledig samenwerkt.

QRM-software en QRM

QRM implementeren in een bedrijf biedt je heel wat strategisch voordeel: je productietijd verkort, je kosten komen lager te liggen en je krijgt meer inzicht in het productieproces. Het vraagt wel een reorganisatie van je bedrijf, herscholing van je personeel en change management.
“Met QRM-software zijn die veranderingen niet nodig. Je lost de problemen op met software die op basis van de QRM-methode werkt en je flow bevordert. Je verkort je doorlooptijden met 20% in plaats van 50%. Je produceert dus sowieso sneller en krijgt ook meer inzicht in je processen. Het veranderingsaspect is daardoor minder drastisch voor je personeel. Eens het bedrijf succes boekt met de QRM-software, is er meer bereidheid om ook de theorie te gaan toepassen. Zo vergroot de software de kans op slagen van het veranderingstraject.”
Maar ook voor bedrijven die al volgens de QRM-principes werken, biedt de software uiteraard een meerwaarde.  

Sneller en transparanter produceren in je productiebedrijf en je klanten én je werknemers nog meer tevreden maken? Het kan dankzij QRM. Schakel 3rd Wave in om je bedrijf een strategisch voordeel te geven!

Contact

Lieven Van Nuffel
+32 471 62 34 46

Wil jij ook de doorlooptijd van je producten met 80% reduceren en je kosten met 25% verlagen?

3rd Wave consultants staan u bij in het introduceren en implementeren van QRM in de organisatie

Logo 3rd Wave
3rd Wave laat bedrijven efficiënter werken. Dit doen we door het transformeren en het wegwerken van hun probleemprocessen.

Contact


 • Hoogstraat 52, B9340 Lede (B)
 • lieven.vannuffel@3rdwave.be
 • +32 (0)471 62 34 46

Volg ons